Dopunski program

Adria-Electronic Rijeka

Inteligentna soba Adria - Sistem za nadzor hotelskih soba i kancelarija

Preduzeće ADRIA-electronic razvilo je sistem za nadzor hotelskih soba i kancelarija (tzv INTELIGENTNA SOBA), koji je moguće prilagoditi specifičnim potrebama određenog objekta.

Instalacijom sistema inteligentne sobe možete da ostvarite sledeće mogućnosti:
- Ušteda na energentima za klimatizaciju, potrošnji električne energije za rasvetu, potrošnja vode.
- Upravljanje klimatizacijom, rasvetom, porukama dorodošlice, roletnama, ventilima vode, električnom bravom, podnim grejanjem i grejanjem uopšte.
- Nadzori i upozorenja : alarm SOS, isticanje vode u kupatilu, prozori, vrata, temparatura van granica, nestanak napona napajanja potrošača, nazovite recepciju.
- Statusi : gost u sobi, soba očišćena, ˝Ne smetaj˝, ˝Poziv spremačici˝, SOS, neovlašćen ulaz.
- Kontrola pristupa i prolaza bezkontaktnim karticama gostima i osoblju u sobu i za ostale sadržaje.
- Mogućnost plaćanja karticom (ključem) na mestima gde postoje kase vezane za sistem hotelskog poslovanja.
- Regulacija temperature u sobi prema kalendaru zauzetosti iste (Energy management).
- Regulacija temperature u kupatilu (el. radijator/ podno grejanje).
Blokada spoljne telefonske linije kad gost nije u sobi.

Kompletan sistem je centralizovan preko PC računara, dok se nadzor najvažnijih alarma i temperatura može i prikazati na dodatnom modulu – panelu. Korišćenje sistema je jednostavno, a njegovu pouzdanost garantuje dugogodišnje iskustvo u radu na složenim projektima nadzora i upravljanja u raznim postrojenjima.
Veza sa softverom hotelskog poslovanja omogućava i mogućnost programiranja temperature prema kalendaru zauzetosti sobe, onemogućavanje biranja spoljnih telefonskih brojeva kad gost nije u sobi, plaćanje istom karticom ostale usluge u hotelu i sl.

Opis radaSoba se do određenog vremena pre dolaska gosta održava na "vrlo ekonomičnoj" temperaturi. Pre dolaska gosta software hotelskog poslovanja šalje poruku sistemu int. soba da se soba prebaci na "ekonomičnu temperaturu", koja se održava uvek kad je soba izdana, a gost nije u njoj. Prijavom gosta na recepciji, software hotelskog poslovanja šalje zahtev za izdavanjem kartice (ili više kartica) za određenu sobu, sa datumom i satom do kada će kartica biti važeća. Istovremeno se dodeli mogućnost otvaranja određenih zajedničkih prostora, ulaza, prolaza, rampi itd. Gost približi karticu ČITAČU KARTICA ispred vrata sobe, ukoliko je kartica važeća signalna lampica na čitaču zatreperi i elektroprihvatnik otpusti bravu. Otvaranjem vrata sobe pali se SVETLO DOBRODOŠLICE, gost odlaže karticu u ODLAGAČ KARTICE, čime se uključuje rasveta sobe (i napajanje ostalih potrošača u sobi npr. utičnice, ako se koristi i ventil vode i sl.), regulacija temperature prebacuje se na nivo COMFORT, žaluzine/tende ponašaju se prema programu ili želji gosta, uključuje se signal "Gost u sobi" na čitaču ispred vrata. Odlagač raspoznaje samo važeće kartice sobe.

Gost može na SOBNOM PANELU menjati željenu temperaturu, isključiti klimatizaciju, uključiti signal "Ne smetaj" i uputiti poziv spremačici. Uz signalizaciju istog na samom panelu, uključuje se i signalizacija na čitaču ispred vrata sobe, kao i na računaru na recepciji. Sa recepcije se na panel može uputiti poruka "Nazovite recepciju". (CALL REC). Na panelu se uz zvučni signal aktivira i poruka, Spremačica pred vratima (zvono) itd. U normalnom radu na display-u Sobnog panela prikazana je temperatura sobe. Ukoliko se aktivira SOS (u kupatilu), na display-u trepće poruka SOS, signalna lampica SOS na čitaču ispred sobe takođe, a na računaru na recepciji aktivira se zvučni alarm koji se deaktivira unosom lozinke odgovorne dežurne osobe. Ako su otvorena vrata ili neki od prozora, na display-u se povremeno pojavljuje odgovarajuća poruka. Otvaranjem prozora isključuje se klimatizacija. Pomoću dodatne tastature u sobi gost može uključivati i isključivati pojedina svjetla u sobi pritiskom na jedan od tastera. Pritiskom na središnji taster isključuju se sva svetla, a ponovnim pritiskom uključuju se samo ona svetla koja su bila ukljućena ranije. Odlaskom gosta (vađenjem kartice iz odlagača), regulacija temperature prebacuje se na "ekonomičnu", isključuje se rasveta, voda, žaluzine/tende prema programu. Osoblju hotela izdaju se posebne kartice koje otvaraju sve (ili odgovarajuće) sobe i zajednička vrata, njihov se ulazak registruje i može u svakom trenutku videti u kojoj se sobi nalaze i kad su ušli. Spremačica nakon pospremanja sobe na Sobnom panelu potvrdi da je soba očišćena, što se na računaru na recepciji odmah registruje. Ceo sistem može raditi tako da računar vrši nadzor i upravljanje, ili potpuno autonomno bez računara. U autonomnom modu, sobna podstanica upravlja sobom prema internom programu. U sistem može biti uključen i sigurnosni modul koji menja računar ukoliko je to onemogućeno u izvršavanju programa.